Бірыңғай сенім телефоны: 14-02
#
Қарағанды облысының
Төтенше жағдайлар департаменті
#
Төтенше ақпарат

Естелік кітабы

Перейти
#
Жазылу
Пошта:

Қарағанды облысы Төтенше жағдайлар департаменті
- dchs_karg@emer.kz

Қарағанды облысы ТЖД Өрт сөндіру және авариялық-құтқару жұмыстары қызметі

- fgu@fireman.kz

Қарағанды облысы «Өрт сөндіруші» АҚ филиалы

- kf_rgp@mail.ru

Біз әлеуметтік желілерде:
Мекен-жайы:

ТЖД - 100027, Қарағанды қ., Мұстафин көш., 4.

"ӨСжАҚҚ" ММ - 100048, Қарағанды қ., Ерубаев көш., 25

Напишите нам
Сіздің атыңыз*
Сіздің E-mail*
Хабарлама*
автоматты хабарламалардан сақтау
CAPTCHA
Суреттегі сөзді жазыңыз*
Нашар көретіндерге арналған нұсқа #

Ірі азық дайындау және астық жинау кезіндегі өрт қауіпсіздігі шаралары туралы




Жем дайындау және егін жинау кезінде ауыл шаруашылық өндірісі объектілерінде өртті болдырмау үшін келесі өртке қарсы шараларды орындау қажет:

І. Дала жұмыстарына дайындалу кезінде

1. Жем дайындау және егін жинаудың алдында

а) жинау машиналарды және агрегаттарды өртке қарсы дайындау, механизаторларға өртке қарсы нұсқау беруді ұйымдастыру және жем дайындау және егін жинау кезінде өрт қауіпсіздігі ережелерін сақтау үшін ауыл шаруашылығы кәсіпорынның басшысы жауапты адамдарды тағайындау керек;

б) жем дайындау және егін жинауға қатысатын трактористтер, комбайнерлер, олардың көмекшілері және басқа механизаторлар арнайы бағдарлама бойынша өртке қарсы нұсқауды өту керек;

в) егін жинау жұмыстарына бөлінген адамдар да өрт қаупсіздігінің негізгі шаралары бойынша нұсқау алу керек;

г) егін піскен кезінде егістікті күзету үшін шолғыншылар және егістік қызметкерлер болу керек;

д) егін массивтеріне және пішендік қоныстарға жинау машиналарын және тракторларды шығару алдында оларды жөн ұшқын сөндірушілермен жабдықтау керек, жем тасымалдайтын автокөліктерді алдыңғы буферға шығарылған заводта жасалған жөн сөндіргіштермен жабдықтау керек;

е) жинау агрегаттарды және егін жинау жұмыстарына лайықталған ауыл шаруашылық техниканы бірінші өрт сөндіру құралдарымен жабдықтау керек (2 өрт сөндіргіш, 2 күрек, 2 сыпырғыш, өлшемі 1,5х1,5м киіз немесе брезент);

ж) жинау жұмыстарына техниканың өртке қарсы жағынан дайындығы әр ауылшаруашылық кәсіпорында құрылатын арнайы комиссиялармен тексерілу керек;

з) өрт сөндіру көліктерінің, мотопомпалардың және өрт сөндіруге лайықталған техниканың техникалық жағдайын тексеріп, оларды жанармай-майлайтын материалдар қорымен жабдықтау керек; ЕӨСҚ жауынгерлік есептерді толықтыру және жүргізушілердің тәулік бойы кезекшілігін қамтамасыз ету қажет.

ІІ. Дала қостары орналасқан орындарда
1. Уақытша дала қостарын егін массивтеріне, мехқырмандарына, маяларға және т.б. 100 метрден жақын орналастырмау керек. Дала қостарына, жанармай қоймаларына және көліктердің уақытша далалық тұрақтарына белгіленген алаңдарда ені 4 метрден кем емес жол жыртылады.

2. Дала қостарын өрт сөндіру үшін су қорымен, өрт сөндіргіштерімен, күректермен және сыпырғыштармен қамтамасыз ету керек.

3. Асхана ошақтарын әртүрлі салуларға 30 метрден жақын емес және егін массивтеріне 100 метрден жақын емес орналастыру қажет. Осы ошақтарды ені 6 метрден кем емес жыртылған жолмен қоршау керек.

4. Егін массивтерінде және оның жанында ашық отты пайдаланатын жұмыстарға, темекі тартуға рұқсат етпеу керек.

5. Дала қостарында, қырмандарда және пішен мен сабан маялайтын учаскелерінде темекі тартуға жабдықталған “Темекі тартатын орын” деген жазуымен орындар бөліну керек.

ІІІ. Жемді дайындау, тасымалдау және сақтау кезінде
1. Пішен сарайларды өзендердің, тоғандардың жанында, ғимараттардан, автожолдардан 100 метрден кем емес және электр өткізгіш жолдарынан 30 метрден кем емес ара қашықтықта, шөптен және жемнің қалдықтарынан тазартылған стационарлық алаңдарда орналастыру қажет.

2. Пішен сарайларды маялардан 15 метрден кем емес ара қашықтықта 6 метр қорғау жолын жырту керек. Бөлек маяларда маялардың негізінен ара қашықтығы 10 метр қорғау жолдары болу керек. Пішен сарайларды қоршаумен (шарбақпен немесе терең ормен), периметр бойынша электр жарығымен және сенімді тәулік бойы күзетпен қамтамасыз ету керек.

3. Әр маяға 250 тонна пішен (сабан) салады және оларды бір-бірінен 50 метрден кем емес орналастыру керек.

4. Пішен сарайындағы әр маяны, 30-50 шелек суы бар сыйымдылықтағы екі өрт сөндіргішпен, екі шелекпен және айырмен, күрекпен қамтамасыз ету керек. Барлық өрт сөндіру құралдарды пішен сарайының аймағында 2-3 жерде орналастыру керек.

5. Қозғалтқыш қолдануымен жемді дайындау және маялау кезінде:

а) пішеннің (сабаннның) қозғалтқыштың түтін шығаратын коллекторына түсу мүмкіндігін болдырмау, ол үшін қалқандарды және т.б. орналастыру;

б) шкивтердің және тез айналатын біліктердің жағдайын жүйелі байқау керек, қайыс берілістердің батып қалуын және сабан, пішеннің оралуын болдырмау;

в) пішен маялағыштардың қозғалтқыштарын күнде жиналатын майдан және пішеннен тазарту.

6. Пішен сарайының аймағында өрт болған жағдайда дабыл беру және ЕӨСҚ мүшелерін жинау үшін қарапайым дыбыс сигналдарын орнату керек.

7. Қозғалтқыш жұмыс істеп тұрған кезде көліктің шанағына жем тиеуге тыйым салу. Жем қоймаларынан шығуды тек көліктің тұрған жерін және шығару құбырының жанындағы пішенді (сабан) жинау орнын тексерген соң рұқсат ету.

8. Ылғалдылығы жоғары пішен маяларына температуралық бақылау жүргізу және температураның жоғарылауын болдырмау.

9. Жем қоймаларын найзағайдан қорғайтын құралдармен жабдықтау.

10. Пішен және сабан маялардың жанында ашық отты қолдану жұмыстарын және темекі шегуге тыйым салу.

IV. Егін жинау кезінде
1. Темір жол және тас жол жанындағы жолдарда масақ дақылдарын егуге тыйым салу. Бұл жолдарда шабылған шөпті егін массивтеріне 30 метрден кем емес ара қашықтықта шөмелерге жиыстырып қою керек. Темір жол, тас жолдардың, орман массивтердің және дала жолдарының бойындағы егін массивтердің енін кемінде 6 метр жолмен жырту керек. Комбайндардың жұмысы алдында егін массивтердің периметрі бойынша терең дискілеуін өткізу, егіс даласын учаскелерге бөліп, торлардың араларында комбайнның бір күндік өңдеуінен көп емес алаңында енін кемінде 6 метрдей жолды жырту керек. Егін өтетін дала жолдарды жауып, егіннің пісу және жинау уақытында егін массивтерінен кез келген көліктің жүруіне тыйым салынады.

2. Егістерде орылған егістің, жем қалдықтарын жағуға, алаулар жағуға тыйым салу.

3. Жинап жатқан егін массивтердің жанында өрт болу жағдайына трактор мен соқа дайындап қою керек.

4. Қозғалтқыштың радиаторындағы шаңды пайдаланған газдардың көмегімен тазартуды егін массивтерінен тыс жерде өткізу.

5. Жинау машиналардағы подшипниктерді және басқа қажалатын бөлшектерді майлауды, битер біліктерін, тасымалдағыштардың сабан тығыздауыштарын және комбайнның басқа айналатын бөлшектері мен түйіндерін оратылып қалған сабаннан тазартуды уақытында өткізу.

6. Жинау машиналардың шнектерін және тасымалдағыштарын жемнен және сабаннан жүйелі тазарту.

7. Тракторларға, комбайндарға және басқа көліктерге жанармайды тек сөндірілген қозғалтқышта жанармай құюшы құю керек, көліктерге түнгі уақытта жанармай құюына, жанармай құю кезінде темекі шегуге және ашық отты қолдануға тыйым салу.

8. Жинау машиналарды және агрегаттарды жөндеуді және қоюды егін массивтерінен 30 метрден кем емес ара қашықта жүргізу қажет. Жөндеу және тұру орнын ені 6 метрден кем емес жолмен жыртады.

9. Комбайндарды аптасына кемінде екі рет жуу қажет.

V. Жем қоймаларда және жем кептіргіштерде
1. Жылда егінді жинау алдында жем қоймалардың жем кептіргіштердің өртке қарсы жағдайын арнайы коммисиямен тексеру керек. Комиссиямен анықталған ақауларды жемді қабылдау және кептіру алдында жою керек.

2. Жем қоймаларды бөлек тұрған ғимараттарда орналастыру. Жем қоймалардың қақпалары сыртқа ашылатындай болу керек. Шығатын жерлерді үйіп тастауға тыйым салу.

3. Ғимараттың өртке қарсы қабырғалардағы ойықтарды өртке қарсы есіктермен қорғап, ал бір тасымалдағыштан екінші тасымалдағышка жем лақтыру орындарында қорғаныс құралдарын орнату (мысалы, өртке қарсы клапандар).

4. Жем қоймаларындағы электр сымдар болат құбырларда немесе ашық айырғыш заттардағы ПР-500 сымынан орындалуы керек, ал электр шырақтар шаң өткізбейтіндей орнатылу керек. Жылжымалы машина және механизмдерді қосуға арналған іске қосқыш және сақтандырғыш қондырғыларын, штепсель розеткаларын жем қоймасының сыртқы жанбайтын қабырғасына немесе бөлек тұрған тірекке орналастыру керек.

5. Стационарлық жем кептіргіштерді жем қоймаларынан жанбайтын бітеу қабырғамен бөлу. Бұл қабырғада технологиялық ойықтарды құрған кезде оларды өртке қарсы қорғау қондырғылармен жабдықтау керек. Жем қоймалардың және жылжымалы кептіру агрегаттардың ара қашықтығы 10 метрден кем болмау керек.

6. Кептіргіштердің оттығын ұшқындардың шығуын болдырмайтындай орындау керек. Түтін құбырларын ұшқын сөндіргіштермен жабдықтау, ал олардың жанғыш материалдардан өтетін жерлерінде өртке қарсы бөлгіштерді құру. Тек заводта жасалған сұйық отынмен жұмыс істейтін кептіргіш агрегеттардың отын өткізгіштерін және басқа арматурасын құру, отынның ағып кетуін болдырмау. От жағатын бөлмелердегі еденді жанбайтын материалдардан жасау керек. Отын және май төккен жағдайда оны шұғыл құм немесе үгіндінің көмегімен жинау керек. Қолданған құмды және үгіндіні бөлмелерден тыс жерде орналасқан арнайы қақпағы бар жәшіктерге жинау керек.

7. Сұйық отынмен жұмыс істейтін кептіргіш агрегаттарды оттықта шырақ сөнген кезде, форсунка алдында температураның жоғарылауы және қысымның төмендеуі кезінде отын беруді сөндіруін қамтамасыз ететін жылу таратқыштың және қауіпсіздік автоматикасының температурасын бақылайтын құралдармен жабдықтау.

8. Жабдықтармен жұмыс істеуге агрегаттардың құрылысын және қолдану ережелерін білетін, сонымен бірге өрт сөндіру-техникалық минимум бағдарламасы бойынша оқыған және осы агрегаттарда жұмыс істеуге рұқсат беретін мамандырылған куәліктері бар адамдарды жіберу.

9. Қоймаларды үймемен толтырған кезде үйменің үстінен жабындының жанғыш конструкцияларына, шырақтарға және электр сымдарына дейінгі ара қашықтық 0,5 м кем болмау керек.

10. Жем қоймаларын қолдану кезінде тыйым салынады:

а) жеммен бірге өрт қауіпті заттарды, сонымен қатар қандай да бір жабдықтарды сақтауға;

б) қойма бөлмелердің ішінде ішкі жану қозғалтқышты жем тазалағыш және басқа машиналарды қолдануға;

в) бұзылған жылжымалы және стационарлы механизмдерде жұмыс істеуге және жұмыс істеп тұрған механизмдерді қараусыз қалдыруға;

г) қойманың екі жағындағы қақпалары жабылған жағдайда жылжымалы механизмдерде жұмыс істеуге;

д) жем қоймалары бөлмелері аймағының өрт қауіпсіздігіне сай келмейтін электр қозғалтқыштарын, электр шырақтарын және басқа жабдықтарды қолдануға;

е) тасымалдағыш таспаның деңгейінен жоғары жемді төгуге және таспаның тасымалдағыш конструкцияларына үйкелуіне жол беруге.

11. Қатты отынды жанар және оңай жанғыш сұйықтықтар арқылы жағуға тыйым салу. Кептіргіштегі артық отын қоры тәулік қажеттілігінен көп болмау керек. Сұйық отында жұмыс істейтін кептіргіш агрегаттардың отынын жағуды тек электр жандырғыш жүйесінен жүргізу.

12. Кептіруге түсетін жемді топаннан және басқа қоқыстан тазарту. Кептіргіштің жұмыс істеу уақытында әр екі сағат сайын сынаманы сараптау арқылы жемнің температурасына бақылау жүргізу. Жемді шекті мәндерден жоғары қыздыру кезінде жылу таратқыштың температурасын төмендету. Шахталық және жалюз типті кептіргіштердің жұмыс істеу уақытында кептіргіш камераны жеммен толтырғанда, кептіргіш қороптардың немесе жалюзилардың үстіндегі жем қабатының қалыңдығы 0,4 м кем болмау керек. Жемнің өздігінен жану жағдайында агрегатты тоқтатып, жемнің салқындауы үшін және өздігінен жанған учаскелерді алу үшін оны түсіреді.

13. Кептіргіш жұмысының әр тәулігі өткен соң, арту-түсіру механизмдерді жемнен және шаңнан тазарту. Механизмдердің подшипниктерін және басқа бөлшектерін қолдану бойынша нұсқауына сәйкес жүйелі майлау.

14. Агрегаттардың жұмысын бақылап отыратын қызметшілердің ғимаратта немесе кептіргіш бөлмесінде тапжылмай отыруына бақылау орнату.

15. Қоймалардағы жемді желдету кезінде желдеткіштердің жанғыш қабырғалардан ара қашықтығы 2,5 м кем болмау керек. Ауа өткізгіштерді жанбайтын материалдан жасау. Электрді іске қосқыш аппаратураны қоршаған ортаға сәйкес орнату және бөлек тұрған тірекке қоймалардан 5 м кем емес ара қашықтықта орналастыру керек. Электр сымдарды (кабельді) жерге орналастыру.




Кері қайту